Familiehøjskolen 14. – 17- oktober

14-10-2024

Familiehøjskole i Nationalpark Thy


Familiehøjskolen er samvær med dit barn, forældre, bedsteforældre og andre familier med lyst til vind i håret, naturoplevelser & kreativ udfoldelse kombineret med højskoleliv med nærvær og fællesskab.
Vi har sammensat et stærkt hold af værter og guider for højskolens aktiviteter med Nationalpark Thy og kreativitet som omdrejningspunkt.
Hawkraft Kulturhotel er rammen om Højskolen, hvor hver familie får eget værelse med plads til egentid.
Kulturhotellet har hyggelige fællesarealer og stuer, brætspil i stakkevis og en samlingssal, hvor der også kan spilles bordtennis. Udendørs er der hyggeligt gårdrum, parklignende have, æblelund, fodbold, scene, bålplads og Sauna.

 

Program

Mandag d. 14. oktober 2024

13.00             Ankomst og indkvartering

13.30             Kakao & boller og velkomst. Hawkraft, Aagaard og Lodbjerg Fyr fortæller om ugen.

14.30             Vesterhavet ved Agger

16.00             Kreaværkstedet på Hawkraft åbnes

18.00             Aftensmad

19.00             Aftenhygge: Brætspil eller film.

 

Tirsdag d. 15. oktober 2024

08.30             Morgenmad

09.30             Afgang til skovtrolden Ask i Ashøj og plantagen

10.30             Aagaard Thy, og rundvisning v/ Nikolaj

11.30             Frokost på Aagaard

12.00             Kreative værksteder for alle v/ Nikolaj

15.00             Kaffe & kage

18.00             Fællesspisning/Aftensmad på Aagaard

19.30             Hjemkomst på Hawkraft & aftenhygge

 

Onsdag d. 16. oktober 2024

08.30             Morgenmad & madpakkesmøring

10.00             Afgang til De Sorte Huse i Agger

10.30             Rundvisning og fortællinger ved skøn Aggerbo

12.00             Madpakken nydes i Madpakkehuset

13.30             Ankomst til Lodbjerg Fyr

14.00             Vi møder Naturvejleder Hans Henrik

14.30             Tur i Nationalparken omkring Lodbjerg v/ Hans Henrik

16.00             Fortællinger i ”Hønsehuset” v/ Hans Henrik

17.30             Vi tænder bålet sammen og laver noget aftensmad

19.30             Hjemkomst til Hawkraft

20.00             Aftenhygge

 

Torsdag 17. oktober 2024

08.30             Morgenmad

09.00             Guidet tur til Vestervigs gravhøje, hvor vi har 360 gr. Udsigt over fjorden, havet og den gamle by ”Vestrevig”

12.00             Frokost & afslutning

 

Praktisk

Dato:
14. – 17. oktober 2024
(Skolernes efterårsferie)

Overnatning:
Hawkraft Kulturhotel
Vestergade 56
7770 Vestervig, Thy
www.Hawkraft.dk

Overnatning i egne familieværelser

Mad:
Mad er inkluderet i højskolen.
Der serveres enkel mad af gode, økologiske råvarer.
Oplys ved tilmelding: allergener/vegetar/andet

Værter:
Jan Handberg og Dorte Handberg Gad, Hawkraft Kulturhotel
Nikolaj Kirk, Aagaard Thy
Hans Henrik Jensen, Lodbjerg Fyr/Nationalpark Thy

Lokale fortællinger:
Vi tilknytter lokale historiefortællere i det omfang det er muligt.

Transport:
Transport til aktiviteter og lokationer foregår i egen bil.
Afhentning på Hurup Station er mulig men forudsætter forudgående aftale om samkørsel til aktiviteter og lokationer. Kontakt os gerne ved spørgsmål.

Kontakt og tilmelding:
Tilmelding til: info@hawkraft.dk
eller til Jan, Hawkraft Kulturhotel tlf.  81 85 93 00
Kontakt os gerne ved spørgsmål eller andet.

Pris:
Voksen/kr. 3.750
2 voksne/kr. 6.750
Børn uden beregning
Inkluderer forplejning

Nationalpark Thy
-Danmarks største vildmark

Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark, og blev oprettet i 2007, med officiel indvielse den 22. august 2008.
Området omfatter 24.370 ha og strækker sig over et op til 12 km bredt bælte fra Agger Tange i syd til fyret i Hanstholm i nord. Mod øst afgrænses parken af landbrugsland.

Den vestlige del af Thy er formet af århundreders sandflugt og rummer i dag store nationale og internationale naturområder i form af kyst, klitter, klitheder, søer og klitplantager. I området møder arktiske og sydeuropæiske naturtyper hinanden. Klithederne er af europæisk betydning og har mange dværgbuske, men relativt lidt lyng.
Hertil kommer et spændende og værdifuldt samspil mellem kulturhistorie og natur, som er en bærende del af ideen om en nationalpark i Thy.
Den hårde vind og sandflugten på land efterlod forladte landbrugsarealer, som i dag er klitheder eller plantager. Alt dette er vidnesbyrd om en tid for ikke mange generationer siden, da livet på vestkysten var hårdt for lokalbefolkningen.

I Nationalpark Thy kan du tage på opdagelse og komme helt tæt på Nordjyllands unikke natur. I Nationalpark Thy er der tid til at opleve vidderne, få sand mellem tæerne og en masse naturrige oplevelser. Du kan gå mellem udstrakte, vind-fejede ødemarker og aromatiske fyrretræer eller kaste dig ud i Nordsøens glitrende bølger eller cykle gennem kølige klitplantager.

Nationalparken er et sammenhængende naturområde for mennesker, planter og dyr. Hanstholm Vildtreservat, der ligger i den nordlige del af nationalparken, har mere end 30 forskellige fuglearter, og odderen har fundet fristed i det beskyttede områdes søer.

Agger Tange – i den sydlige del af nationalparken – er et af Nordeuropas vigtigste hvilesteder for mange flokke trækfugle. Tangen er blevet udpeget som et internationalt fuglebeskyttelsesområde.

Samtidig er nationalparken en vigtig del af dansk historie. Området dækker adskillige gravhøje fra bronzealderen, og de mange tyske bunkere langs kysten minder om en tid, hvor Danmark under den tyske besættelse var i frontlinjen for et forventet angreb fra de allierede styrker under anden verdenskrig.

Vejret og naturen skifter konstant i Nationalpark Thy, lige fra kraftig blæst fuld af saltet havluft ved kysterne til milde briser i det våde, dampende skovbund. Men uanset hvordan du bevæger dig rundt i parken, kan du mærke storheden i området.

Hawkraft Kulturhotel
-Overnatninger & ramme for natur- og kulturoplevelser

Hawkraft Kulturhotel er et anderledes hotel for mennesker og for natur-og kulturoplevelser. Kulturhotellet er indrettet i kulturhistoriske rammer i Vestervigs gamle sygehus i kanten af Nationalpark Thy, Limfjorden og Vesterhavet. Havets kræfter er det bærende element på egnen. Her er højt til himlen, brusende hav og blæst, som renser krop og sjæl og giver energi og livslyst og åbner op for kreativiteten. På Hawkraft er der en dråbe af hav og kultur i alt vi foretager os. På

I de kulturhistoriske rammer af det tidligere Vestervig Sygehus, kan vi tilbyde dig at sove på en fødestue eller i røntgen afdelingen. Alle værelser er indrettet med nye luksussenge og møbler i rå industriel design krydret med funky loppefund. Hawfruen har grønne fingre og geranierne trives i grønne oaser overalt i de gamle gange. Her er hjemlig hygge og plads til både at være sig selv og deltage i fællesskaberne i fællesområderne.
Gæsterne har eget køkken i den tidligere operationsstue – og her kan du brygge kaffe og te som er inklusiv i opholdet. Musik- og foredragssalen er indrettet i den tidligere genoptræningsbygning med skønt ovenlys øverst i pyramidetaget.

Når man er gæst hos os, er det gode værtsskab og hjerterum en helt naturlig del af oplevelsen.

Vores kulturspisninger afholdes som fællesspisning med efterfølgende event. Det kan være en koncert, et teaterstykke eller en aften med en forfatter på scenen. Det er altid sådan, at alle straks føler sig trygge i vores hjemlige omgivelser, og af dette opstår fællesskabsfølelsen og de fantastiske oplevelser sammen.

Kulturhotellet har en hyggelig gårdhave til ophold og hygge, en ”vild med vilje” mark med stier, Volleybane og Sauna, en stor parklignende have med æblelund, store gamle træer, det blødeste grønne græs, bålplads, fodboldmål og udendørs scene.

Lodbjerg Fyr
-En kulturhistorisk perle midt i vildmarken

En af hovedattraktionerne i Nationalpark Thy er Lodbjerg Fyr, som ligger ensomt midt ude i et stort hede- og plantageområde. Fyret blev bygget i 1883 og tændt første gang 28. november 1884. Fyrtårnet er 35 meter højt, og lyset har en højde på 48 meter over havet. Der er adgang til fyrtårnet hver dag året rundt klokken 7.00-21.00.

Lodbjerg Fyr husede tre familier, der havde til opgave at passe fyret i døgndrift. De havde hver deres bolig i det lille fyrkompleks, hvor alt var sirligt delt op efter rang. I fyrmesterens gamle stuer kan du i dag besøge kaffestuen, hvor frivillige kaffestueværter tager imod og sælger kaffe/te, saft og hjemmelavet bagværk.

Her er også adgang til en udstilling om bl.a. fyrmesterens arbejdsopgaver ud over at holde fyrets lys i gang hver nat; en af de mere overraskende var, at han skulle sørge for at indsende fugle, der var omkommet ved at flyve mod lyset, til Zoologisk Museum i København.

I det gamle hønsehus, som er åbent året rundt, er der plads til at nyde sin medbragte mad, lune sig ved brændeovnen eller låne en rygsæk med oplevelsesudstyr med på tur. Læg mærke til de tre gamle hønselåger på husets facade. Selv hønsehuset var nemlig delt i tre, så man havde styr på, hvis æg var hvis.

I skoven bag hønsehuset ligger shelterpladsen med stort gruppeshelter, bålplads, udekøkken, mindre shelters.

Lokalitet:

Lodbjerg Fyr
Lodbjergvej 33, 7770 Vestervig
https://nationalparkthy.dk/oplev-nationalparken/besoegshuse/lodbjerg-fyr

Trolden Ask fra Ashøj
-På troldejagt i skoven med Thys højeste punkt

Oppe på højen Ashøj, der er med sine 93 meter er Thys højeste punkt, gemmer der sig en trold i skoven.
På et hemmeligt sted, midt i en lysning i Ashøj Plantage, sidder trolden Ask fra Ashøj med en sten i den ene hånd og en pind i den anden. Gennem en skattejagt af spor i skoven, kan du finde frem til, hvor Ask sidder.

Trolden lokker gæster og lokale ud og opleve den smukke natur, som også er en del af Thy og helt særlig fint, selvom det ikke er en del af Nationalpark Thy.

Trolden er skabt af den internationale kunstner Thomas Dambo i sommeren 2020 og repræsenterer naturens kræfter. “Hvis du behandler naturen dårligt, så kommer troldene og banker dig, spiser dine børn eller dræber din hamster. Men hvis du opfører dig ordentligt, kan det være, at den hjælper dig med at bygge en rede, komme op i et træ eller over bækken”, siger Thomas Dambo.

Særligt for familier med lidt større børn, er skattejagten i det grønne en sjov aktivitet. Og den eventyrlige træskabning fungerer ikke bare som mål for en tur i det grønne, men er også beregnet til at klatre på.

Den præcise lokation og skattekortet dertil finder du på Trollmap.

Og når du er i Ashøje Plantage, så besøg endelig også udkigstårnet og nyd udsigten over smukke Thy. Herfra kan du se Vesterhavet, Limfjorden og helt til Mors. På en klar dag kan du herfra tælle op til 17 kirker i landskabet.

Lokalitet:

Lodbjerg Fyr
Lodbjergvej 33, 7770 Vestervig
https://nationalparkthy.dk/oplev-nationalparken/besoegshuse/lodbjerg-fyr

Aagaard Thy
-Mødested og værksteder med håndværkstraditioner

Aagaard er en 220 år gammel og sjælden bevaret firlænget gård, restaureret med respekt for gammel byggestil og lokal skik. På gården er der en kunsthåndværk butik, værksteder med kunsthåndværk-, træ-, læder- og tekstil arbejde og så huser vi mikrobryggeriet Aagaards ølleri. Gården har smukke grønne udearealer, en skøn gammel have med å-løb og store gamle træer.

Aagaard er et populært besøgssted for skoler, virksomheder, foreninger, klubber og forsamlinger o.l.

På Aagaard dykker vi ned i den håndværksmæssige kulturarv, for at genopdage og videreføre håndværksmæssig viden, metoder og tilgange, og dermed bidrage til at skabe traditionsbærere, der bringer den håndværksmæssige kulturarv videre. Der findes en utømmelig kilde til løsninger og kreativitet, hvis man udvider den håndværksmæssige tidslinje og ser traditioner i nutidig sammenhæng.
Når vi holder workshops tager os den tid det behøver for at gøre tingene ordentlig. Der skal være ro og tid til fordybelse, en god fortælling og en hyggelig snak og samvær. Det er vigtigt for os, at det gennemsyrer alle besøg og ophold på Aagaard. Ved familie-workshop fokuserer vi forløbet på at I er sammen om en opgave, hvor de voksne hjælper de små og omvendt.

Feedback fra besøgende:

“Aagaard emmer af historie, kreativitet og kunsthåndværk lige fra tekstiler over træ til øl. Vi startede vores kollega-hyggedag med ildsjælen Nikolaj på Aagaard, der gav en rundvisning i de gamle bygninger, og på fineste vis flettede historien på stedet sammen med fremtidsdrømmene. I værkstedet kom vi alle i mål med at lave et serveringsbræt af skifer, hvor vi blev vejledt i skifersaks, snitteteknikker mm. Under snittearbejdet smagte vi på Thy økosaft fra Sønderhå og øllet fra “Aagaards Ølleri” på den anden side af døren. Vi fik under smagningen fortalt om hvordan de forskellige bryg var blevet til med lokale smagsgivere som fyr og havtorn. De bedste anbefalinger til stedet for arrangementet. Kontakt Aagaard til dit næste familie, firma eller ? arrangement”